Hyppää sisältöön
Perhe piknikillä

Perheen kanssa Kuusamoon

Kuusamossa on hyvä ja turvallinen asua koko perheen kanssa. Luonnon keskellä eläminen kasvattaa lapsista tervehenkisiä ulkoilmaihmisiä. Kuusamossa voi harrastaa ja ulkoilla ympäri vuoden, osallistua kerhoihin ja liittyä yhdistyksiin. Täällä on tarjolla paljon erilaisia virikkeitä kaikenikäisille.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus on tärkeä osa lapsen kehitystä ja oppimista. Varhaiskasvatus tapahtuu päiväkodissa tai perhepäivähoidossa. Lapsi oppii ja kehittyy turvallisessa ympäristössä ikätovereidensa kanssa. Kuusamossa voi valita lapselle hoitopaikan myös vuorohoidossa vuorotyössä käyville vanhemmille. Lasten päivähoitoon sisältyy ruokailu ja välipalat, mutta päivähoito on maksullista. Päivähoitomaksut määräytyvät perheen koon ja tulojen mukaan.

Oppivelvollisuus

Suomessa on oppivelvollisuus 18-vuotiaaksi saakka. Perusopetus alkaa sinä vuonna, kun lapsi täyttää seitsemän vuotta, ja kestää yhdeksän vuotta. Peruskoulun jälkeen nuoren tulee hakeutua opiskelemaan joko kymppiluokalle tai toisen asteen koulutukseen. Kuusamossa voi lähteä opiskelemaan myös liikunnan, erätaitojen ja taiteen parissa. Perusopetusta tarjoaa yhdeksän eri koulua ympäri Kuusamoa. Kyläkouluja on lopetettu ympäri Suomen, mutta Kuusamossa pieniä kyläkouluja on vielä olemassa. Koulukyydit noutavat lapset pitkienkin välimatkojen päästä, joten Kuusamossa voi valita asuinpaikkansa syrjempääkin.

Lakisääteisten opintojen ajan kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa on maksuton kouluruokailu. Oppilashuoltoon sisältyy maksuton terveydenhuolto sekä erityistarpeista huolehtiminen. Koulunkäynti on myös maksutonta siihen asti, kun nuori täyttää 18 vuotta. Koulukuljetukset ovat myös maksuttomia perusopetuksen aikana.

Aamu- ja iltapäiväkerhoissa lapset saavat turvallista, ohjattua toimintaa ennen ja jälkeen koulupäivän vanhempien työaikojen mukaan.

Reput naulakossa

Kerhot, seurat ja yhdistykset

Kuusamossa on aktiivista yhdistys- ja seuratoimintaa lukuisien eri teemojen merkeissä. Yhteisöllistä toimintaa on liikunnan, erästelyn, metsästyksen, käsitöiden, 4H-toiminnan, lapsiperheiden, taiteiden, yrittäjien, nuorisotoiminnan ja monen muun merkeissä. Tutustu Kumppanuustalo Nuotan sivuilla.

Musiikkiopisto ja musiikkileikkikoulu

Kuusamon musiikkiopistosta saa edellytykset niin musiikin harrastaja kuin musiikkialaa ammatikseen suunnitteleva. Musiikkikasvatuksen voi aloittaa jo musiikkileikkikoulussa. Luova ilmaisu ja sosiaaliset taidot kehittyvät leikkikoulussa laulaen, soittaen ja tanssien.

Oleskelua ja tekemistä nuorille

Kuusamon nuortentalo Winssi on avoin kaikille nuorille. Winssissä on nuorten oleskelutila, bänditreeneihin äänieristetty tila soittimineen, eSport-tila, iso ulkoterassi, biljardipöytä ja myös ohjattua toimintaa.

Ota meihin yhteyttä

  • Kieppi Kuusamo

    Työllisyys-, maahanmuutto- ja asettautumispalvelupiste