Hyppää sisältöön
Tyttö keskiyön auringon alla

Asettautumispalvelut

Tule ja asetu Kuusamoon, täällä on tilaa hengittää ja elää parasta arkea.

Kuuletko Kuusamon kutsun?

Tule töihin, opiskelemaan ja asumaan Kuusamon huikean luonnon ja kattavien palvelujen keskelle. Täällä on tilaa ja helppo hengittää, onhan Kuusamossa lähes koko maailman puhtain ilma. Kuusamossa on turvallinen ympäristö kasvattaa lapset ja löytää sisäistä rauhaa. Metsien, vaarojen sekä tuhansien järvien välkkeessä eletään parasta arkea.

Asettautumispalveluja ovat kaikki uudelle paikkakunnalle muuttavalle ja asettuvalle tarjotut ja tarvitsemat palvelut. Asumisen, työ- ja opiskelupaikan, päivähoidon ja terveyspalvelujen sekä harrastuksien ja muun vapaa-ajan ympärille rakentuu hyvä elämä. Yhteisöllisyys ja verkostoituminen tukevat sitoutumista uudelle paikkakunnalle ja luovat pohjaa elinikäiselle asettumiselle ja hyvinvoinnille.

Kuusamo – Koillismaan helmi

Kuusamo on vireä kaupunki Pohjois-Pohjanmaan yläosassa, melkein Lapissa, Pohjoinen Napapiiri kulkee muutaman kymmenen kilometrin päässä Kuusamon yläpuolella. Ouluun ja Rovaniemelle on reilut parisataa kilometriä ja Helsinkiin matkaa tulee noin 800 km. Kuusamossa on lentokenttä, lähin rautatieasema on 140 km päässä Kemijärvellä ja bussilla pääsee etelään ja pohjoiseen.

Kuusamossa on ripauksen verran yli 15 000 asukasta, 5 809 km2 alueella, josta vesistöä on 830 km2. Asukastiheys on 3,3 asukasta neliökilometrillä, joten Kuusamossa on tilaa hengittää. Kuusamon toimialat koostuvat alkutuotannosta, metsäsektorista, vähittäiskaupasta sekä logistiikasta ja matkailusta. Kuusamon elinkeinoista yli 76% koostuu palveluista.

Äiti ja lapsi Kuusamon Teletappimäellä

Opiskelu Kuusamossa

Ammattiopintoja kouluttaa Kainuun ammattiopisto, Kao ja Koillis-Suomen aikuiskoulutuskeskus, Ksak sekä Kuusamon lukio. Monimuoto-opiskelijana tai oppisopimuksella pääsee työn touhuun opintojen ohessa, jos ei kokopäiväinen pänttääminen ole lempihommaa. Kuusamoon on suunnitteilla Kuusamo Kampus, joka kokoaisi yhteen kaikki koulutusta tarjoavat oppilaitokset; ammattiopistot, kansan- ja kansalaisopistot, avoimen yliopiston ja täydennyskoulutusta tarjoavat tahot.

Taide- ja urheiluopinnot

Luontokuvaus on Kuusamossa suosittua, josta saa pitkälti kiittää luontokuvauksen edelläkävijä Hannu Hautalaa. Hautala teki elämäntyönsä Kuusamon moniulotteisessa luonnossa kuvaten maisemia ja eläimiä poroista merikotkiin. Kitkajoen kupeessa kohoava Päähkänäkallio oli Hautalan lempipaikka, ja sitä voidaankin pitää Kuusamon sielumaisemana.

Kuusamo-opisto kouluttaa uusia valokuvaajia joka vuosi ja vuosittainen Kuusamo Nature Photo Festival on maailmalla saakka tunnettu. Kuvataiteen, kädentaitojen, kirjoittamisen ja luontoon sekä hyvinvointiin liittyviä opintoja on tarjolla lyhytkursseista ammattitutkintoihin. Eri taiteen alojen ammattilaisia palvelee Kuusamon Arktinen Residenssikeskus ja kansalaisopistolla on useita kädentaitoihin liittyviä kursseja.

Ruka-Vuokatin yhteistyönä alueella toimii urheiluakatemia ammattiurheilijoiksi tähtääville nuorille. Alppihiihtäjiä, lumilautailijoita, mäkihyppääjiä ja hiihtäjiä on noussut Kuusamosta maailman huipulle saakka. Kuusamo on myös perinteinen ja vankka lentopallopitäjä, ja Kuusamon Pallokarhujen naiset ovatkin voittaneet Suomen mestaruuden useaan otteeseen.

Koululaiset ulkona

Tekemistä ulkona ja sisällä

Kuusamo tavoittelee tunnettuutta Pohjolan luontopääkaupunkina sekä Suomen luontokuvauksen pääkaupunkina. Matkailu on alueen valttikortti niin Ruka-Kuusamon matkailualueen kuin jylhän, karunkauniin, vaarojen ja jokien täyttämän luonnon ansiosta. Oulangan, Riisitunturin, Hossan, Sallan ja Syötteen kansallispuistot ympäröivät Kuusamoa. Kuusamossa on enemmän vuokrattavia loma-asuntoja kuin missään muualla Suomessa. Lumivarmat talvet ja toimivat palvelut ovatkin nostaneet Kuusamon Suomen matkailutilastojen kärkipäähän.

Ulkoilureittejä, kansallispuistoja ja sisäliikuntaa

Kuusamossa on valtavan hyvät mahdollisuudet eri liikuntamuotojen harrastamiseen. Satoja kilometrejä latuja ja vaellusreittejä ja kelkkareittejä. Rukan hiihtokeskus ja Bike Park ja pyöräilyreitit. Sisäliikuntaan on kuntosaleja, uimahalli, liikuntakeskus, keilahalleja ja kylpylä.

Ruka Nordic, talvilajien maailmancup kokoaa joka vuosi marraskuun lopussa maailman parhaat urheilijat Rukan hiihtostadionille. Perinteinen Nuts-polkujuoksutapahtuma sekä monet muut tapahtumat keräävät paikkakunnalle vuosittain suurin joukoin eri lajien liikkujia. Rukalla järjestetään ympäri vuoden myös muita monipuolisia tapahtumia.

Kulttuuria ja tapahtumia

Kulttuuria on tarjolla toimivista kirjastopalveluista museoihin, elokuvateatteriin, vaihtuviin näyttelyihin ja konsertteihin. Kuusamon kaupungin ja Ruka-Kuusamon tapahtumakalentereista pääsee tutkailemaan alueen laajaa tapahtumatarjontaa.

Salla Karhumaa
Rukan hiihtokeskus Konttaiselta päin
Salla Karhumaa

Ota meihin yhteyttä